Helky Juvonen

Helky Juvonen tulkitsi Lapin luontoa korujen kautta. Tunnetuin sarja Outa (metsä) tuli myyntiin v. 1921. Outa-korun kehittelyn ja idean takana oli Juvosen monen vuoden kokemus ja havainnointi jatkuvilla vaelluksilla Lapissa. Häntä kiinnosti erityisesti puun rungon elävyydestä, oksankohdista, kaarnasta sekä Lapin luonnon jängistä, aapoista ja oudista. On sanottu, että Outa-sarjassa Juvonen saavutti Lapin luonnon realistisen naturalismin kuvaelman.

Outa-sarjaa valmistettiin aluksi hopeasta, joka tummennettiin kelohongan sävyiseksi. Tarkoituksena oli tummasävyisiksi varjostettuina luoda aito metsätunnelma. Hopeakorujen rinnalle tuli pian myös kultakorut, joissa käytettiin toisinaan lisätehosteena timantteja ja helmiä.

 

Helky Juvosen Suivakko -koru kuvaa koivun oksanreikää, jonka ympärill kiertyy spiraalimaisesti puun syyt. Kaulakorussa kehään on yhdistetty 15 peruselementtiä. Sarjaan kuuluivat hopeisena valmistetut kaulaketjut, korvakorut, ranneketjut, sormukset ja kalvisinnapit.  Suivakkoa valmistettiin myös kullasta.

 

Jalometallien hinnat nousivat 1970-luvun jälkipuoliskolla ja korumuoti alkoi suosia pienempiä koruja. Esimerkiksi suunnittelijan mukaan nimetyt "Helky" -korut tulivat myyntiin vuonna 1979. Kultakeskuksen mainosteksti kuvasi Helky-sarjaa seuraavasti: "Helky-koruissa on hitunen pohjoisen salaperäistä taidtta, tikan tikittämiä keloja ja hiekan painamia hippuja. Helky-koruissa solisee Lapin tunturipuro. Kultaiset Helky-sarjan korut päätyivät lähinnä vientiin, koska ne eivät hintansa puolesta oikein löytäneet Suomesta ostajakuntaa.